play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
 • play_arrow

  4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

 • cover play_arrow

  Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

Waarom Fietsen Jouw Beste Vriend Moet Worden Deze Zomer

today12 juni 2024 22

Achtergrond
share close

Waarom Fietsen Jouw Beste Vriend Moet Worden Deze Zomer

Het begint weer mooi weer te worden in Nederland en dat is het teken om de auto te laten staan en lekker te gaan fietsen naar de supermarkt, sportschool of werk, of zelfs in je vrije tijd. Een verstandige keuze, want het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor je lichaam.

 1. Het houdt je hart en bloedvaten in conditie

Wat vaker de fiets pakken helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Tijdens het fietsen stroomt je bloed sneller, waardoor afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. De bloedvaten worden flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht met cholesterol. De lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat het vetgehalte in je bloed afneemt en het gezonde HDL-cholesterol toeneemt. De extra zuurstof die je binnenkrijgt tijdens het fietsen helpt ook om vetten sneller te verbranden.

 1. Het belast je gewrichten nauwelijks

Bij fietsen rust het grootste deel van je gewicht op het zadel, waardoor je knieën en enkels worden ontzien. Dit is ideaal voor mensen met reuma of artrose. Het kan zelfs stijfheid en pijn in gewrichten verminderen, waardoor bewegen makkelijker gaat.

 1. Je maakt gelukshormonen aan

Fietsen is ontspannend, vooral in de natuur. Door je hoofd leeg te maken, verbeter je je mentale weerbaarheid. Bij mensen met een spierziekte of Parkinson geeft fietsen zelfs extra voldoening, blijkt uit onderzoek door studenten ergotherapie en fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Fietsen verhoogt de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en serotonine, waardoor je je beter voelt.

 1. Het is beter voor je hersenen

Als je hart sneller pompt, krijg je meer zuurstof binnen, wat goed is voor je hersenen. Dit zorgt voor meer helderheid, focus en scherpte. Fietsen helpt ook om de communicatie tussen verschillende hersendelen te verbeteren, wat goed is voor je geheugen, concentratievermogen en de snelheid waarmee je informatie verwerkt.

 1. Je krijgt een betere balans

Fietsen verbetert je balans omdat je constant bezig bent met het stabiliseren van je fiets. Hierdoor worden je armen, benen en bovenlichaam sterker. Ook wordt je ruimtelijk inzicht beter.

Conclusie

Dit is een klein inkijkje in hoe gezond fietsen daadwerkelijk is. Dus als je nog twijfelt om de fiets te pakken, is het zeker aan te raden.

Met deze voordelen in gedachten, is fietsen niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een geweldige manier om je algehele gezondheid te verbeteren.

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%