play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
  • play_arrow

    4EVER49 RADIO De muziekstroom van je leven

  • cover play_arrow

    Gina de Boer te gast in DrieKwart Remco De Reus

Health

De reden dat je meer energie krijgt als de zon schijnt

today1 juli 2024 10

Achtergrond
share close

De reden dat je meer energie krijgt als de zon schijnt

De zon schijnt weer volop in Nederland en heb jij ondertussen al gemerkt dat je meer energie hebt dan wanneer de zon niet schijnt? Dit is geen toeval. Het verband tussen zonneschijn en een verhoogd energieniveau is onderzocht en is dus te verklaren door verschillende wetenschappelijke redenen.

1. Vitamine D Boost

Een van de belangrijkste voordelen van blootstelling aan zonlicht is de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Vitamine D speelt een cruciale rol in het behoud van sterke botten en een gezond immuunsysteem. Daarnaast is er bewijs dat deze vitamine ook een positieve invloed heeft op je energieniveau en stemming. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan motivatie, dus regelmatig wat zonnestralen meepakken kan je helpen om je vitaler te voelen.

2. Humeur

Als de zon schijnt, is je humeur vaak veel beter. Zonlicht stimuleert namelijk de productie van serotonine. Dit signaalstofje zorgt ervoor dat je vrolijker wordt en een beter humeur krijgt. Het wordt dan ook vaak aangeduid als een ‘gelukshormoon’. Doordat zonlicht de productie van serotonine stimuleert, zal het ervoor zorgen dat je op zonnige dagen een natuurlijke boost krijgt.

3. Slaapritme

Door het zonlicht gaat ook de regulering van ons slaapritme vooruit. Het is namelijk zo dat onze interne klok goed afgesteld wordt door het zien van daglicht. Dit kan leiden tot betere slaapkwaliteit en daardoor meer energie gedurende de dag. Wanneer je blootgesteld wordt aan voldoende daglicht, vooral in de ochtend, helpt dit om je slaapritme te stabiliseren en je slaapgewoonten te verbeteren.

4. Uitnodigend voor activiteit

Mensen zijn geneigd om actiever te zijn wanneer de zon schijnt. Of het nu gaat om wandelen, fietsen of buiten sporten, wanneer de zon schijnt nodigt dit uit tot fysieke activiteit. Beweging zorgt voor een hoger energieniveau, verbetert de bloedsomloop en maakt endorfines vrij, wat je een natuurlijke energieboost geeft. Meer lichaamsbeweging betekent doorgaans meer energie en een betere algemene gezondheid.

Conclusie

Als je meer energie hebt in de zomerperiode, kan dit best kloppen. De zon zorgt namelijk voor meer productie van stofjes die je gelukkiger maken en veel energie geven, zoals vitamine D en serotonine. Het helpt ook je slaap-waakritme te reguleren en moedigt aan tot meer fysieke activiteit. Dus, de volgende keer dat de zon schijnt, probeer dan wat tijd buiten door te brengen en merk hoe je je energieker en gelukkiger voelt.

De zomer is perfect voor de 10.000 stappen norm maar is dit een mythe of werkelijkheid bekijk het nieuwsbericht hier

Geschreven door Remco De Reus

Rate it
0%